ewoutinbrazilie.reismee.nl

Em vivo gente!

Eitáaa máá gente,

com certeza muito tempo que eu escrevi uma mensagem para voces...Vrij vertaald: Zeker weten lang geleden dat ik een bericht voor jullie heb geschreven...

Want zo is het maar net. Zoals mijn verwachtingen ben ik nog steeds in Fortaleza, em vivo! Springlevend dus! Wauw, wat een mooie tijden maak ik hier mee. Alweer een dikke maand geleden dat ik met moeders en zusters op pad ben gegaan en het binnenland heb betreden en nu zit ik alweer met de kop in de geel/groene vlaggetjes van de Copa do Mundo (het WK uiteraard). Hele sloppenwijkstraten en huisjes worden beschilderd met de wereldbeker of de Braziliaanse vlag en daarboven hangen vaak honderden plastic sliertjes, zodat het lijkt alsof het overdekte straten zijn. Op elke hoek van de straat een straatverkoper die vlaggen of mutsen verkoopt. Jawel: het WK zal hier gevierd worden. En hoe. Dat gaan we dinsdag beleven...uiteraard eerst maandag in het Oranje naar de wijk om daar met de kids de Oranje 11 te bekijken. Op het journaal noemen ze Mexico, Brazilië en...Nederland kanshebbers op de titel! Op het moment van de finale heb ik een bezoek in de jungle staan in plaats van Rio de Janeiro. Want stel je voor dat Nederland de finale wint...dan is deze gringo natuurlijk liever tussen de krokodillen en de jaguars dan de teleurgestelde temperamentvolle Brazilianen...

Wat is er allemaal gebeur de laatste tijd. Prik mij maar lek, ik kan het amper bijhouden. Het bezoek van Lieke, Noor en mams was heerlijk. De jungle in geweest en door onze schitterende gids (die uiteindelijk toch een beetje loskwam) rondgeleid door de wondere wereld van aapjes, slangetjes, vleermuizen en grote spinnen. De luchtvochtigheid tussen de bananenbladeren werd gelukkig op tijd afgewisseld door een bezoek aan Jericoacoara. Een werkelijk paradijs, waar ik het liefst nog had gezeten. Het ultieme Expeditie Robinson gevoel kwam naar boven. Gesurft, een tour door de bijzondere ‘woestijnvlaktes', schildpadden, gieren, nog meer gieren en jawel: bijen. Dappere moeder en zus die een wandeltocht helaas eerder moesten afkappen door een woeste aanval van welgeteld acht bijen...voor de objectieve complete versie verwijs ik u graag naar L. Buurma of R. Struijs. Mijn werk, de wijk, de kids, de stad en m'n vrienden hier kunnen laten zien...erg mooi om meegemaakt te hebben!

Dan is het nu tijd voor een brainstorm. Ik denk dat dat het snelst en meest effectief is. Even wat hersenspinsels om up to date te raken van wat we allemaal beleven hier.

Door Baukje naar beneden geroepen worden en vervolgens door alle Agents van ARCA wordt bestormd voor mijn verjaardag met taart en alles, bijzondere opdrachten met gevolgen moeten uitvoeren voor je eigen verjaardag, Jungletochten in Ubajara. Je kleren niet doorkrijgen door de vieze luchtvochtigheid in de jungle. Op willen geven voor ExpeditieRobinson na een bezoek aan Ubajara en een vooruitzicht op de Pantanal. Ontspannen bij de meest mooie watervallen. Capoeira op het strand. Caipirinhas op het strand. Surfplankje huren en de vin er af surfen. Dode hond op straat opgegeten zien worden door een stel gieren. Gierig. Buggytour met soort van onderwaterbarretje met helder helder helder water. Een lading hangmatten kunnen kopen voor een prikkie. Afscheid genomen van m'n wingmang Biejay Kalicharan. Met Brincando na Rua wederom een filmploeg meekrijgen met de camera op je neus de lessen geven. Samen met Baukje als een beroemdheid door het leven gaan tijdens de Brincando na Rua dagen...handtekeningen uitdelen, emailadressen...Uh...Porque!!!?? Een les voorbereiden voor zo'n 20 leerlingen en dan aankomen de plek van bestemming en dan een les voor 50 leerlingen moeten geven en in totaal 246 leerlingen moeten vermaken verdeeld over 4 groepen AAAAAH. In de meest bijzondere wijken terechtkomen en niet weten wat je er van moet verwachten voordat je je les begint...nog steeds versteld staan van de armoede die je soms tegenkomt. De belhamels uit de ochtendgroep in bedwang houden terwijl ze van alles tegen je zeggen, waarvan je nog steeds de helft niet verstaat. Een circusvoorstelling voorbereiden voor een groep kinderen die elke lesdag weer verschilt in aantal en in persoonlijkheden, oftewel: improvisatie tot en met. Op stap gaan en door een jongen aangesproken worden of je niet even met hem een leuke tijd wilt beleven...AAAAH en dan nog twee keer moeten zeggen dat je daar niet echt op zit te wachten. Een open-air feest van de UFC universiteit in de openlucht tussen de locale Braziliaanse studenten. Nog steeds genieten van de samba, forró en de reggae-beats in het bruizende uitgaansleven van Fortaleza centre...Engelse lessen geven aan groepen leerlingen waarvan sommigen niet eens in staat zijn om te lezen of correct Portugees te spreken en dan Engels moeten aanbieden...Uh? Een man in de wijk Zizi elke dag moeten vertellen dat je geen 10 centavos voor hem hebt, omdat je les aan het geven bent en dan geen portemonnee bij je hebt. Een dronken man voor de surfschool zien strompelen en hem vervolgens rond ziet tollen om vevolgens tot drie keer toe kneitertje hard op straat te vallen. Dan slik je wel even, wat een leven...voor de Copa do Mundo met de kids alle 32 vlaggen van het WK maken op A1 formaat, dat kost wat potloden...in een aardig optrekje aan het strand (lees: HUGE HOUSE!) terecht komen met z'n 11en en daar een weekendje mogen ontspannen, ontspannen en ontspannen. Eindelijk de stap durven nemen om op zee te gaan kiten en dan merken dat er te weinig wind is. In de surfschool in de sloppen overnachten om vervolgens om 0500 de eerste golfen van de dag te pakken met een groep surfdudes van Surfando para Vida. Wauw! Twee Nederlandse meiden uit Bemmel ontmoeten in Fortaleza (huh?Ja!) en na zeker 13 keer een poging gedaan te hebben dan eindelijk je ticket naar Rio en de Pantanal boeken voor zeker 200 euro duurder dan gepland EN DAN EEN HEEL BOOS MAILTJE STUREN NAAR VLIEGTICKETS.NLomdat je gewoon besodemieterd wordt! Nog steeds versteld staan van het bedrag van 7014 euro dat jullie voor ARCA hebben opgehaald en hiervoor met Onno al drie afspraken voor hebben gemaakt hoe we dit nu eindelijk gaan besteden. Soms gewoon even slikken van de golf die achter je zit en dan beseffen dat je niet meer terug kan en dan dus toch maar dapper een poging doet om te gaan staan en dan héél af en toe geluk hebben en de golf van je leven pakken!Door de wijken lopen en het geruis van alle geel groene vlaggetjes boven de straten horen en dan de gedachte oproepen dat het eigenlijk wel sneu is omdat uiteindelijk Nederland ervandoor zal gaan met de titel...

Ja. Dat is 't zo een beetje. Nog drie laatste weken in Fortaleza. Afscheid nemen van al het moois wat ik hier heb beleefd. Dan Rio de Janeiro in, Ilha Grande bezoeken en uiteindelijk eindigen in de Pantanal om vervolgens met wat locale animals en wat backpackers de titel voor Oranje binnen te slepen...Mmm, can't wait!

Ben even zeer benieuwd naar jullie ervaringen in Nederland. Let me know. Oranjekoorts? Wordt er al stiekem gedroomd of gesproken over een rondvaart door oranje gekleurde grachten? Laat me weten hoe het is! Overigens: ik heb zowaar kaartjes ontvangen vanuit Nederland. Degene die zich aangesproken voelen: dat was natuurlijk hartstikke fijn om te ontvangen! Voor degene die nog plannen hadden om te sturen...NIET meer doen! Ben dan lekker al weg, aangezien een kaartje er zeker een dikke maand over doet. Bizar! Dus...post maar even een berichtje op deze site. Lekker snel.

Yup. Tijd om te slapen. Morgen een tripje naar Combucu met kitesurf-maat Wilkinson. Mits er genoeg wind is natuurlijk...

Lot's of love,

Ewout

ria

jaaaaaaaaaaa ben ik de eerste die schrijft??? Prachtig wat je allemaal vertelt want ik kan me er nu nog meer bij voorstellen dan voorheen! 'kGa je mailen!enne....voor de liefhebbers: die 'bijen' waren meer wespen hoor....die venijnig staken (makkie voor ze, want we hadden niet al te veel kleren aan)! Ewout 'twas fantastisch je in Brasil te bezoeken! Dikke knuf +XXXXxx

Vera

Jaaa, goed begin van mijn zondag! Wat leuk toch dat deze site er is, voor ons.. maar ook voor jezelf straks! Want wat een mooie verhalen die je echt niet wilt vergeten.. Respect hoe je alles er uit weet te halen wat er in zit knul! Geniet nog even van je verblijf & Geniet van je rondreis! Liefs, xjes!

Jan de Crom

Hoi Ewout,
Je weet dat dat gespartel in water niet mijn ding is. En heb je al één wedstrijd van het WK gezien ? Verschrikkelijk het geluid van die toeters en verschrikkelijk al dat gelul van voorbeschouwen, voorbespreken en nabespreken. Als je nog eens een cliché woordenboek wilt maken, dan heb je nu eigenlijk een mooie kans. Maar al jouw verhalen over de kinderen en over de natuur gaan erin als koek. Prachtig. En om nou toch eigenwijs te zijn: die bijen waar jouw moeder en zussen last van hadden, waren geen gewone bijen, want anders waren ze lek geprikt geweest en hadden ze dagen later nog last gehad van de steken. Ik gok op angelloze Melipona bijen. Die hebben dus geen angel, maar kunnen wel gemeen bijten. Breng je zo'n lief, klein jaguartje voor me mee ?
Oudoe, Jan

noor

Hee lief broertje!

Super fijn om weer even een update te krijgen :-D... Klinkt weer helemaal super hoor!

Hier gaat ook alles prima, heelaas moet deze vrouw hard werken a.s. maandag tijdens het WK, grrr! MAAR volgende wedstrijd is zaterdag EN Hajraa volleytournooi dus dat gaat helemaal goedkomen! Verder wil de zomer ook wel een beetje doorbreken en dus wordt er hier weer volop gebeached en dat is weer heerlijk om te doen!! Wanneer gaan we weer een keer skypen?!!

Doe iedereen daar de groetjes!

Dikke kus!

PS. ik voel me aangesproken, jippie dat het gelukt is :-) Baukje ook iets ontvangen?!!

Jette

Hé Ewout,

Leuk om al je 'hoogte'punten te lezen!
Ik ben net weer terug van Kitesurfkamp en daaropvolgend een weekend beachrugbytoernooi in Ameland.
Het kitesurfkamp was heel erg leuk, alleen slecht weer. Regen en 3 dagen geen wind. Wel andere leuke activiteiten gedaan zoals fierljeppen, beachvolleybal en waterrugby. De laatste dag stond er wel kneiterharde wind. Kei en keihard gescheerd over het water! Niet echt een goede opbouw voor de beginners...
Ik heb zelfs wat air-time gehad met no-board-landing. Wel heel cool. Heb je al een 2e keer een poging gewaagd met je kite?

Ameland was ook heel leuk. Ik ben nu helemaal gesloopt (dit kun je ook letterlijk nemen... blauwe plekken, sneetjes onder mn voeten van schelpjes, een flinke bloedneus en weinig slaap).

Ik ga nu verder Duitsland-Australie kijken. Morgen Nederland!! We gaan met een aardige club in het bufhuis aan de thomas a kempisstraat kijken. Dat huis hebben ze aardig versierd met oranje spul.

Dikke kus

HeMar

Mooi verhaal Ewout. We hebben er wel een aardig beeld door de foto's en verhalen van Ria,
Lieke, Noor.
Vandaag stond de gehele dag in het teken van Oranje. In Brasil zal dat niet veel anders zijn als Brasil speelt. Grote beeldschermen op het werk, veel oranje en twee keer veel getoeter. Ben benieuwd naar je belevenissen in Rio en Pantanal. Groet en kus van Oma

Lieke

Dag lief broertje van me!
Sjonge ja zeg, het lijkt al weer heel lang geleden dat we er waren... kun je nagaan hoe snel de tijd gaat! Maar gelukkig heb ik jullie verhalen (ik lees die van Baukje ook) nog om weer even terug in het Brazilie gevoel te kruipen!
VET man jullie trip met z'n alle, dat moet een gezellige boel zijn geweest met al die gezellige mensen daar!
Als de kids bij jou nét zo gek, druk en enthousiast zijn over het WK dan heb ik medelijde met je ... Hier waren ze maandag niet te houden, maar met de hele school in de hal voetbal kijken gebeurt dan ook niet vaak! Ik vermoed dat het in Brazilie nóg meer leeft, maar dat vind jij alleen maar geweldig he?! Doe maar lekker net zo gek mee, dat is ook wel aan jou besteed! Ik volg ook lekker 2 landen, want mij lijkt de wedstrijd Ned-Bra voor jou geweldig!! Ik hoop dat dat lukt!

Nou lieverd tot over een maandje alweer!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

tetske

Ha die Ewout,
leuk je up to date te lezen van al je belevenissen.het lijkt wel öut of this world.zit nu op dit moment te kijken naar jou fantastisch spelende Brazilie.Wat een swing in het spel ,eerst even op gang komen ,maar nu niet meer te stuiten en ja die kwartfinale ned-bra dat lijkt mij ook wel wat ,ligt heel nederland weer plat en wordt er echt niets gedaan.
Ik kom net van de hele ander kant van de wereld : thailand, ook boeiend en vol belevenissen ,geen bijen of wat er voor door moet gaan wel gekko's krokodillen ,slangen etc.
Ongetwijfedl zullen we als je terug bent in Nl een en ander uitwisselen.
Een goed afscheid en veilig thuiskomen.
dikke tuut van tetske

Henrieke

Ow jee...portugal doet ook erg goed mee...staat nu al 4-0 tegen N-Korea...Het speelschema zit absoluut niet in mijn hoofd, maar ik vrees nog een gedoodverfde kandidaat. Nederland kan er vast nog wat van opsteken!! Tja, de oranjekoorts valt nog wat tegen...misschien ook omdat de verwachtingen wel wat hoog zijn...echt spetterend spel bewaren ze vast voor later...en dan zal iedere Nederlander zich weer extra trots voelen...ik wel hoor! De laatste schoolweekjes zijn gestart; leuk kamp gehad en nu nog het afscheid van de gr.8 kids regelen. Over een maandje de Nijmeegse 4-daagse feesten en dan lekker de zomervakantie inluiden! Weekje naar Action en dan naar China...heerlijk.
Succes met het afscheid nemen en veel plezier op je trip door Brazil! Lieve groetjes, Henrieke

Jorrit

Mijn mond valt open!!! Wat ben ik ontzettend jaloers op het leven dat jij daar hebt!!!! Natuurlijk mag ik niet klagen maar ik ben inmiddels weer terug in NL! Beetje raar hoor... maar langzaam aan ben ik weer in staat af te spreken met iedereen dus het wordt wel weer gezellig.
Maar wat een avonturen bij jou... ook een fijne manier van schrijven ;)! Super veel zin om je weer live te spreken! En als je nog wat contacten nodig heb in rio moet je maar even laten weten!

X Jorrit